Steun campagne voor rechten Indiase kledingwerkers

(18 januari 2007 – update  210305) De Schone Kleren Kampagne (SKK)(*) en de Landelijke India Werkgroep roepen op tot het schrijven van protestbrieven naar  de leiding van twee Indiase confectiebedrijven en hun buitenlandse afnemers wegens ernstige schendingen van de rechten van werknemers.

Indiase organisaties nog steeds monddood
Kledingmerken falen als verantwoordelijke afnemers

Ruim een jaar geleden startte de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) samen met Indiase organisaties een campagne om de arbeidssituatie bij kledingfabrieken in Bangalore te verbeteren. Het gaat om Fibre & Fabrics International en Jeans Knit Pvt.Ltd. (FFI/JKPL), toeleveranciers van onder andere het Nederlandse denimmerk G-Star. Ook andere kledingmerken laten bij FFI/JKPL produceren, waaronder Mexx, Guess, GAP, Ann Taylor en Armani.

Indiase arbeidsrechtenorganisaties protesteren samen met SKK en LIW tegen onder andere lage lonen, onbetaald overwerk, discriminatie en intimidatie van werknemers. Het recht op organisatie en het recht op collectieve arbeidsonderhandelingen worden niet gerespecteerd. Sinds juli 2006 geldt er een spreekverbod voor deze Indiase organisaties, als direct gevolg van een klacht die FFI/JKPL bij de rechtbank in Bangalore indiende.

Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep roepen de consument daarom op protestbrieven te schrijven naar de leiding van FFI/JKPL in India en naar de afzonderlijke buitenlandse afnemers. Gevraagd wordt om bij hen aan te dringen op intrekking van het spreekverbod en op het treffen van passende maatregelen tegen de schendingen van de rechten van de werkers.

Voorbeelden van de protestbrieven en de adressen waren te vinden via: http://www.cleanclothes.org

De achtergrondinformatie over deze campagne is niet meer online te vinden (voorheen via  http://www.schonekleren.nl). Ook de jaarverslagen 2007 en 2008 van de Schone Kleren Kampagne zijn niet meer online te vinden (wel opvraagbaar via Supermacht.nl).

Meer over Clean Clothes Campaign
Meer over de Landelijke India Werkgroep via weblink http://www.indianet.nl/index.html

(*) Nu: Schone Kleren Campagne (SKC).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=61)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *