Aanbod biologische producten in supermarkt daalt

Amsterdam – 7 november. Supermarkt Plus heeft de meeste biologische producten, terwijl Jumbo veel Fair-Tradeproducten aanbiedt. Uit de jaarlijkse EKO-telling van Milieudefensie en Solidaridad blijkt dat het aanbod van biologische producten in de supermarkten voor het tweede achtereenvolgende jaar is gedaald. Met gemiddeld 58 producten is zelfs het laagste punt in zeven jaar bereikt. Oorzaak hiervan is vooral de (opnieuw) forse daling van het aanbod bij Albert Heijn. De bedrijfsleiders van de supermarktfilialen met de meeste verantwoorde producten ontvangen vandaag Awards als waardering voor hun inzet.

Veel supermarktketens presteren in 2006 slechter met biologische producten. Marktleider Albert Heijn was twee jaar geleden nog koploper met gemiddeld 165 biologische producten op de schappen. Dit jaar stokt de teller bij de aanstichter van de prijzenslag op 119, een daling van zo’n 30 procent. Ook Jan Linders, Deen, Hoogvliet en Golff laten een daling zien. De nieuwe lijstaanvoerder Plus laat, tegen de trend in, een flinke stijging zien van gemiddeld 40 extra biologische producten per filiaal en komt daarmee op 151 producten per filiaal.

De EKO-Award 2006 gaat naar de Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort. Deze winkel heeft maar liefst 863 biologische producten in het assortiment. Het is voor het eerst dat een filiaal in de buurt komt van het aanbod van de voorlopers in de landen om ons heen, waar supermarkten met rond de duizend  biologische producten gewoon zijn. Plus is een mooi voorbeeld voor andere supermarkten, want deze keten laat zien dat het wèl mogelijk is een breed biologisch assortiment te realiseren. In het aanbod van Fair Trade-producten is Jumbo de best scorende keten, met gemiddeld 18 per filiaal. Super de Boer volgt op de voet met 17, Albert Heijn pakt de vijfde plek met gemiddeld 10 en laat de ketens van Plus en Vomar nog voorgaan. De winnaar van de Fair Trade-Award is het filiaal van Jumbo aan Vijf Werelddelen in Rotterdam met 69 verschillende fair-tradeproducten.

Wie: Milieudefensie en Solidaridad;
Wat: Uitreiking EKO- & Fair Trade-Awards met presentatie onderzoeksresultaten. Wanneer, waar: Fair Trade-Award, Jumbo, Vijf Werelddelen 33, Rotterdam, 7 november, 10.00 uur; en EKO-Award, Plus, Arnhemseweg 4, Amersfoort, 7 november, 13.00 uur

Biologische producten zijn met respect voor dier, natuur en milieu geproduceerd. De boer krijgt een eerlijke prijs en er wordt géén gebruik gemaakt van landbouwgif, kunstmest en gentech. Fair Trade-producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden. Milieudefensie en Solidaridad willen door de EKO-tellingen bereiken dat supermarkten hun assortiment van duurzame en eerlijke producten uitbreiden.

Voor meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507333, 7 november ter plekke Wouter van Eck, 06 29593880.
Solidaridad 030 272 0313 , 7 november ter plekke Nico Roozen/Bram Verkerke 06 29601233.
De onderzoeksgegevens van de EKO-tellingen 2006 staan hier.

Bron: Milieudefensie Ekoaward

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.