Winkelketen dreigt met ontruiming van Weggeefwinkel Utrecht

weggeefwinkel Utrecht
(foto weggeefwinkel Utrecht)

(19 november 2006 – update 210304) Sinds een kleine maand voeren de medewerkers van de Utrechtse Weggeefwinkel en internetwerkplaats PUSCII aktie tegen de voorgenomen ontruiming van hun (gekraakte) pand. Op zaterdag 18 november werden flyers, gratis goederen en eten uitgedeeld in de Utrechtse binnenstad en werd voorbijgangers gevraagd de aktie te ondersteunen. Eigenaar Corio, een multinational die vele winkelcentra door heel Europa bezit, heeft de gebruikers van het pand gevorderd het pand voor 1 november te verlaten. De actievoerders roepen op om te protesteren bij het Corio hoofdkantoor of bij de vele supermarkten van het bedrijf in Nederland.

1. Voor aktieoproepen en -verslagen, zie:
“Stationsplein 7 blijft! Hoog Catharijne: het harteloos winkelhart”

2. Verklaring van Weggeefwinkel (was: http://www.weggeefwinkelutrecht.nl/) en PUSCII van 23 oktober 2006:
Ontruiming Utrechts Sociaal Centrum dreigt -Oproep tot solidariteit!“. Zie ook hier: ¨[kraken] Ontruiming Stationsplein 7 dreigt (Utr),¨ Archief Squat.net, 24 oktober 2006.

Utrecht, 23 oktober 2006

De Utrechtse Weggeefwinkel en gratis internetwerkplaats PUSCII dreigen hun pand te verliezen. Eigenaar Corio, een multinational die vele winkelcentra door heel Europa bezit, heeft de gebruikers van Stationsplein 7, de gekraakte hoek van Hoog Catharijne, gevorderd het pand voor 1 november te verlaten.

Wij zijn allerdings niet van plan te vertrekken. In de brief die Corio ons stuurde blijkt duidelijk dat er nog geen nieuwe huurder gevonden is. Zij weten hun incompetentie om een bestemming voor de ruimte te vinden zelfs om te draaien tot een argument voor onze ontruiming. Ontruiming zal er echter enkel toe leiden dat de ruimte wederom lange tijd als troosteloze betonnen hoek leeg zal blijven staan. Het zal gedoemd zijn nutteloos  te wachten tot het weer kan fungeren als etaleerruimte om argeloze passanten op weg tussen station en centrumproducten en verdere consumptie op te dringen.

Het is een schande dat een multinational als Corio na het toe eigenen van grote en  centrale delen van de publieke ruimte de maatschappelijke verantwoordelijkheid die  daarmee gepaard gaat volledig naast zich neerlegt. Ofschoon een volledige woonwijk  tegen de vlakte is gegaan ten behoeve van de commerciele belangen van dit bedrijf, wordt hier geen enkele sociale functie tegenover gesteld. Dat een groep mensen na  twee jaar leegstand een hoekje uit de betonnen moloch hebben terug genomen en daar de broodnodige sociale initiatieven hebben ontplooid is Corio kennelijk een doorn  in het oog. Zij streeft er naar deze oase van sociale betrokkenheid in de woestijn van commercie en winstbejag eveneens met de grond gelijk te maken.

Het is ondenkbaar projecten als de Weggeefwinkel en PUSCII, die in zowel sociaal als economisch opzicht voor een grote groep mensen essentieel zijn geworden, op te geven voor leegstand en de verdere vercommercialisering van het stationsgebied. De laatste  plek in de wijde omtrek waar men nog gewoon binnen kan lopen zonder iets te hoeven  kopen moet behouden blijven.

Wij roepen dan ook een ieder op solidariteit te betuigen. Voorts roepen wij u op uw  onvrede kenbaar te maken aan Corio. Hiertoe kunt u zich wenden tot: Corio NV, Jacobsweerd, St. Jacobsstraat 200, 3511 BT Utrecht (tel. 0302346464/ fax. 0302817231).

Klik hier voor een voorbeeldprotestbrief [dode link: http://www.weggeefwinkelutrecht.nl/standaardbriefaancorio.html]

Tevens kunt u uw onvrede kenbaar maken bij een van Corio’s andere winkelcentra, er is er ongetwijfeld een bij u in de buurt:

Noord Holland:
Villa Arena and Arena Arcade, Amsterdam
Middenwaard, Heerhugowaard
Groenhof, Amstelveen
Getsewoud, Nieuw Vennep
Het Paradijs, Hoofddorp
De Mare, Alkmaar
Reigersbos, Amsterdam
Streekhof, Stede Broec
Velserbroek, Velsen

Zuid Holland:
De Aarhof, Alphen aan den Rijn
Martinus Nijhofflaan, Delft
Sterrenburg, Dordrecht
Meubelplein, Leiderdorp
Lange Voort, Oegstgeest
In de Boogaard, Rijswijk
Alexandrium I, Rotterdam
De Kopspijker, Spijkenisse
Maaswijk, Spijkenisse
Julianabaan, Voorburg
Vliethof, Wateringen
Vlashoeck, Bergschenhoek

Regio Noord:
De Weiert, Emmen
Vinkhuizen, Groningen
Beijum, Groningen
Liekeblom, Leek
Tijnjedijk, Leeuwarden

Regio Oost:
Stadshagen, Zwolle
Schelfhorst, Almelo
Stadshart, Almere
Presikhaaf, Arnhem
Veluwepoort, Epe

Regio Zuid:
Corio Center, Heerlen
Franciscus Romanus, Maastricht
Emmapassage, Tilburg
City Passage, Veldhoven

Regio Utrecht:
Cityplaza, Nieuwegein
Emiclaer, Amersfoort
Belcour, Zeist
Drommedarislaan, Utrecht
Parkwijk, Leidsche Rijn
Veerstraat, Bussum

Wij blijven graag geinformeerd over uw solidariteitsbetuigingen, u kunt ons bereiken per e-mail (stationsplein [at] puscii.nl) of telefoon (06-XX)

Stationsplein 7 blijft!

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=31)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *