Achter de coulissen van de distributieketen

(19 november 2006 – update 211208) Boekhoudexpert en afgevaardigde voor de Parijse Kamer van Koophandel, Christian Jacquiau, beschreef in 2000 de legale en illegale praktijken van de schatrijke eigenaars van hyper- en supermarkten en klaagde de kwalijke gevolgen van een puur financieel kapitalisme die de Europese industrieën bedreigt, aan. Zijn boek ¨Les coulisses de la grande distribution¨ werd uitgegeven bij ed. Albin Michel.

Door Caroline Meijers

Frankrijk is het Europese land met de meeste hyper- en supermarkten per inwoner. De groep eigenaars en beheerders van de grote distributieketens is schatrijk geworden doordat er voor hen een speciaal wettelijk kader werd geschapen dat hen beschermde tegen de internationale concurrentie. Dat heeft er evenwel niet van weerhouden om – met medewerking van (corrupte) politici – deze wetten te schenden wanneer hun belangen werden bedreigd.

De mythe van de ´lage prijzen´ volgend, hebben de klanten van de hyper-  en supermarkten meegeholpen aan de ontwikkeling van een meedogenloze machine die grotendeels verantwoordelijk is voor de heerschappij van ´fast food´ en ´mal bouffe´ (ongezond, slecht eten), van de standarisering van consumptie en van de economische verarming. En nu dringen de grote distributieketens nieuwe markten binnen zoals de sectoren van het reizen, de informatica, de telefoon en de auto’s, maar vooral die van banken en verzekeringen, waar ze opnieuw duizenden banen dreigen te vernietigen.

Boekhoudexpert en afgevaardigde voor de Parijse Kamer van Koophandel, Christian Jacquiau, beschrijft de legale en illegale praktijken van deze nieuwe zakenlieden en klaagt de kwalijke gevolgen van een puur financieel kapitalisme die de Europese industrieën bedreigt, aan. Zijn boek “Les coulisses de la grande distribution” werd in 2000 uitgegeven door ed. Albin Michel.

Zie verder het artikel “Racket dans la grande distribution ‘à la française ” (in Le Monde Diplomatique, dec. 2002) dat geschreven werd naar aanleiding van blokkades van distributiecentra door kwade boeren.

En een interview met hem uit 2002 door Sauveur Fernandez (oude link: http://www.amisdelaterre.org/article.php3?id_article=2312).

Jacquiau werd ook uitgenodigd bij verschillende debatten, zoals:
– debat “Les coulisses de la grande distribution, comment relocaliser l’économie” (op 6 oktober 2004, georganiseerd door l’Alliance Paysans Ecologistes Consommateurs de l’Isère).
– debat “Grande distribution… grande exploitation !¨ (op 12 april 2006, georganiseerd door Action Consommation).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=33)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *