Wat kost ons eten werkelijk?

(2 november 2006 – update 210304) Vanaf 9 november 2006 wordt in een aantal Nederlandse filmhuizen de Oostenrijkse documentaire ‘We feed the World’ vertoond. Volgens Cinemadelicatessen ontrafelt de docu met ¨even wonderschone als onvergetelijke beelden het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt¨.

De regisseur roept aan de hand van zijn onderzoek naar de marktmechanismen met betrekking tot de voedselindustrie diverse interessante vragen op. Zoals de vraag waarom graan minder waard is dan strooizout, of waarom er elke dag honderdduizend mensen van honger sterven terwijl de voedselproductie voldoende is om twee keer het aantal huidige aardbewoners te voeden.

De film geeft op soms schokkende wijze weer hoe er met voedsel omgegaan wordt. Zoals de enorme hoeveelheden vers brood die elke dag ongebruikt worden weggegooid, of de duizenden hectares Braziliaans regenwoud die moeten wijken voor de sojavelden ten behoeve van de Europese pluimveehouderij (en niet van de hongerlijdende bevolking). In de film komen ook de inmense landbouwsubsidies aan westerse boeren aan de orde die resulteren in het dumpen van spotgoedkope overschotten in Afrika en het ontwrichten van de economieën op dat continent.

Volgens Cinemadelicatessen is “We Feed the World” echter geen simplistische kruistocht tegen industriële voedselproductie. “Wagenhofer geeft alle betrokkenen – uiteenlopend van boeren, vrachtwagenchauffeurs, biologen, politici, producenten van genetisch gemodificeerde zaden en de CEO van ’s werelds grootste levensmiddelenmultinational Nestlé – alle ruimte. Het resultaat is een oogstrelende, intelligente documentaire die complexe verhoudingen glashelder maakt.”

Info:
“We feed the world” (Oostenrijk, 2005, 96 minuten); Regie: Erwin Wagenhofer; Camera: Erwin Wagenhofer; Regie assistent: Lisa Ganser; Productie: Allegro Filmproduktion

Meer info:
– agenda filmhuizen-programmering (met aansluitend: activiteit of debat).
– inleidende tekst bij de film (Zie nu wikipedia ¨We Feed the World¨.
– achtergronden bij de film – (Genetic engineering in agriculture; Superfluity and starvation; Industrialisation and agriculture; Subsidised injustice; The long road from the field to the table; Additional Reading) (voorheen via http://www.we-feed-the-world.at).
– een preview is op archive org te vinden.
– trailer [Zie Veg TV op YouTube).
– recensie en achtergronden (EU landbouwbeleid, WTO-onderhandelingen, positie van boeren) door Guus Geurts, vrijwilliger bij X-Y Solidariteitsfonds (november 2005).
– een andere recensie is op libweb Buffalo edu te vinden (weblink niet meer actief).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=24)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.