Documentaire over slechte arbeidsomstandigheden in supermarkten

(8 oktober 2006 – update 210304) De reusachtige omzetten bij Aldi, Lidl en Co hebben een verschrikkelijke keerzijde: de voorwaarden waaronder vele werknemers bij deze ‘Billigheimers’ moeten werken. Dit laat de documentaire “Billigheimer: Discounter und ihre Methoden” van Mirco Tomic (2005) zien die in oktober op de Duitse tv werd vertoond.

In oktober werd op de Duitse tv de documentaire “Billigheimer: Discounter und ihre Methoden” van Mirco Tomic (2005) vertoond. Over de inhoud:

Duitsland is verslaafd aan het graaien. Wie niet de laagste prijs vindt, is echt dom! De gevolgen van dit consumentengedrag zijn reusachtige omzetten bij Aldi, Lidl en Co.

Hun chefs schreven economische geschiedenis en werden de rijkste mannen van Duitsland. Maar ze zijn ook extreem publiciteitsschuw, en dat niet zonder reden. Want het mega-succes heeft een verschrikkelijke keerzijde: de voorwaarden waaronder vele werknemers bij deze ‘Billigheimers’ moeten werken. Het zijn over het algemeen vrouwen, en die gelden als zeer werkwillig, flexibel en goedkoop. Ze berusten in de meest beperkte werkuitrusting, slepen zonder klagen de koopwaar aan, zien af van geregelde werktijden, ploeteren voor 400 euro, doen de kassa en schoonmaak tegen stukloon, verdragen gebrekkige veiligheidsvoorzieningen, testkopen en verklikkersakties.

De vakbonden doen wat ze kunnen, maar dat is vaak slechts heel weinig. Het bedrijf doet er namelijk alles aan om elke formele werknemersvertegenwoordiging buiten de deur te houden. Want een openbare discussie over de methoden van de supermarktketens zou vele klanten aanzetten tot nadenken en daarmee de omzet in gevaar kunnen brengen. Bovendien zijn de medewerkers in een individuele benadering beter in toom te houden.”

Bron:
– ¨Die Billigheimer – Discounter und ihre Methoden ¨, Das Erste, 2 juni 2008.
– Meer info: ¨Die Billigheimer – Discounter und ihre Methoden¨, 3SAT, 2 juni 2008.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=17)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *