Britse supermarkten nemen loopje met biologische standaarden

(8 oktober 2006 – update 210304) Volgens vertegenwoordigers van de Britse biologische sector oefenen supermarktketens in de UK druk uit op de overheid om de regels voor biologische productie te versoepelen.

Hoewel de consument nu al voor de gek wordt gehouden door misbruik van ‘grijze zones’ in de regels door veel producenten, dringen de supermarkten aan op versoepeling van de regels [1]. Supermarktketen Tesco gaf als reden: de toenemende vraag naar bio-producten en het achterblijvende binnenlandse aanbod.

Het recente besluit van het Amerikaanse Wal-Mart om ecoproducten tegen een ‘redelijke’ prijs in het assortiment op te nemen, wordt door critici in de VS gezien als een ‘Paard van Troje’. In plaats van het stimuleren van kleine boeren tot overschakeling op organische productie zou het bedrijf uit zijn op de industrialisatie van de sector.

Volgens Oneworld waren Nederlandse ‘bevlogen pioniers’ van de ecosector een paar jaar geleden echter ook bang dat de regels zouden verwateren als de supermarkten zich in de verkoop van biologische producten gingen storten. “Die vrees werd toen door keuringsinstantie SKAL als onterecht bestempeld,” aldus Oneworld. Het kwam nooit tot de voorgestelde invoering van een nieuw keurmerk – het ‘Eko-plus’ – dat uitgaat van het aantal kilometers dat een product heeft afgelegd voordat het in de winkel ligt.

Bron:
– ¨Britse supermarkten nemen loopje met biologische standaarden”, Oneworld, 5 oktober 2006.

Noot:
[1] Zie ook: “Supermarkets accused over organic foods; Pressure to ease standards, say experts” door Sandra Laville en JohnVidal, Guardian, 5 oktober 2006.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=14)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *